Eger 1552. évi ostroma az egyik leghíresebb története a kora újkori Magyarországnak. Az Egri csillagok című regény, valamint a belőle készült 1968-as film alapjában véve befolyásolta nemzedékek történelem-szemléletét. Azt azonban kevesen tudják, hogy egy-egy jelenetet kihagyott, másokat pedig beleírt a forgatókönyvet készítő Nemeskürty István. Ilyen az a híres jelenet, amikor Dobó István egyenesen III. Gyula pápához megy Rómába segítséget kérni az oszmánok által szorongatott Magyarország számára.

2021. September 23.

2021. szeptember 21-én a Rerum novarum enciklika kiadásának 130. évfordulójára emlékező konferenciára került sor a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az április 1-jén megalakult Vallás és Társadalom kutatóintézet szervezésében. A rendezvényen Tóth Krisztina a Fraknói Kutatócsoport tudományos munkatársa és titkára a „A Rerum novarum megszületésének történeti kontextusa” címmel adott elő, körvonalazva a szociális kérdésre adott XIX. századi válaszokat, kiemelve egy-egy fontosabb gondolkodót, illetve szellemi műhelyt, amelyek az enciklika megírásának közvetlen előzményét jelentették.

2021. September 21.

Fedeles Tamás tavalyi kitüntetése után a Vatikánban folytatott feltáró kutatások fontosságát és eredményességét ismét Bolyai-plakettel ismerte el a Magyar Tudományos Akadémia. A rangos kitüntetést Tóth Krisztina, a Fraknói Kutatócsoport tudományos munkatársa és titkára Bolyai-ösztöndíjasként végzett kiemelkedő munkájáért vehette át. A szeptember 16-án az MTA székházának dísztermében tartott Bolyai-napon az összes tudományszak 14 díjazottja közül hárman tartottak előadást. Krisztina „Pápai nunciusok Magyarországon a Horthy-korszakban” címmel mutatta be saját – egyben a Fraknói Kutatócsoport – 20. századi vatikáni kutatásait.


2021. September 20.
  • 0
  • 1
  • 2

The Vilmos Fraknói Vatican Historical Research Group of the Hungarian Academy of Sciences and the Péter Pázmány Catholic University was established in the June of 2012 as the ‘Impetus’ Church History Research Group in the frame of the Church History Research Institute of the University founded by Rector Péter Erdő in 1999. It carries on independently the latter’s publications (Bibliotheca Historiae Ecclesiasticae Universitatis Catholicae de Petro Pázmány Nuncupatae) and researches in Rome and in Vienna, with the involvement of academic and other funding sources.

 

More >>

The newest title

Science communication

Kanász Viktor
Magyar Nemzet

A közbeszédben sokszor találkozhatunk azzal a kijelentéssel, hogy Róma és a pápaság cserbenhagyta az oszmánok ellen vívott évszázados harcban Magyarországot, és nem tett semmit az agresszíven terjeszkedő szultánokkal szemben. A valóság ezzel szemben az, hogy a 15–17.

Upcoming events