I. Fraknói Nyári Akadémia (Murakeresztúr/Surd)

A murakeresztúri plébánia vendégháza adott otthont augusztus 10–13. között a Fraknói Nyári Akadémiának. A Kutatócsoport által hagyományteremtő céllal, az MTA támogatásával első alkalommal megrendezett esemény eszmei célja Fraknói Vilmos emlékének ápolása. A nagyváradi kanonok, arbei választott püspök, az MTA főtitkára máig a vatikáni magyar történeti kutatások legnagyobb formátumú alakja, aki szentjobbi apátsága jövedelmeiből építette fel a Római Magyar Történeti Intézet villáját az Örök Városban. Ő a már modernnek tekinthető pozitivista magyar egyháztörténetírás és egyben magyar történettudomány egyik megalapozója.
 
A nevét viselő summer school a tudományos utánpótlás neveléséhez, az akadémiai kutatás és az egyetemi oktatás természetszerű kapcsolatának elmélyítéséhez kívánt hozzájárulni. Lehetőséget biztosított pázmányos hallgatóknak, hogy szervezett, közösségi formában megosszák egymással és a jelenlévő konzulensekkel előző évbeli egyháztörténeti vonatkozású kutatásaik eredményeit, előkészítve publikálásukat. A műhelymunka fontos részét képezték neves egyháztörténészek  vendégelőadásai.
 
Az I. Fraknói Nyári Akadémia szervező kurátorai Gárdonyi Máté és Tusor Péter, medievista konzulense Szovák Kornél, fő szervezője és hallgatói igzagatója Kanász Viktor volt.
 
ProgramRoll-up; Kvíz-oklevél
Magyar Kurír; Ujkor.hu
KépekStudiolo FbPázmány BTK történelem szak Fb
Tudományos előadások (mp4)
Szabadidős program (mp4)